Pro rychlou přípravu pokrmů slouží kontaktní gril, který využívá kombinaci vyhřívacích desek a tlaku. Jedná se o velice univerzálního kuchyňského pomocníka, na němž připravíte vše od ryb přes maso až po zeleninu. Vzhledem k tomu, že se při vaření používá vskutku minimum oleje, obědy i večeře jsou mnohem zdravější.
Kontaktní gril se běžně používá v restauracích a bistrech, ale nezastupitelné místo má i v mnoha domácnostech. Připravili jsme pro vás rychlé a dobré recepty na kontaktní gril. Inspirujte se.
Kontaktní gril PRESIDENT
Předtím, než se pustíte do samotného vaření, se seznamte s naším elektrickým kontaktním grilem. Jedná se konkrétně o
kontaktní gril PRESIDENT, který zvládne udělat toasty i panini, grilovanou rybu i mořské plody, vysoký steak i šťavnatou zeleninu. Umí opékat z obou stran, ale zvládá i klasické barbecue grilování. Jednoduše gril rozevřete a
získáte dvojnásobnou grilovací plochu.
Grilovací desky jsou opatřeny antiadhezním povlakem a jsou zcela odnímatelné, což oceníte při čištění grilu. Samozřejmě nechybí ani zásobník na zachycení výpeku a mastnoty.
Ingredience na barbecue koření
- 1/4 hrnku uzené papriky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky chilli
- 2 lžičky sušeného česneku
- 1 a 1/2 lžičky kajenského pepře
Ingredience na kuřecí stehna
- 12 kuřecích stehen s kůží a kostí
- kůra a šťáva ze 2 citronů
- 4 lžičky soli
- 5 lžic grilovacího koření
- 1 lžíce oleje
- 1 malá cibule nakrájená najemno
- 3 stroužky česneku nasekané nadrobno
- 2 lžíce třtinového cukru
- 3/4 hrnku kečupu
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce černé melasy
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce pálivé omáčky
- 1 lžíce worcestrové omáčky
Postup na barbecue koření
V malé misce smíchejte papriku, cukr, chilli, sušený česnek a kajenský pepř. Připravte si asi 1/2 hrnku takového koření.
Postup na kuře
- Ve velké míse smíchejte kuřecí stehna s citronovou kůrou a šťávou. Stehna osolte, okořeňte 4 lžícemi připraveného barbecue koření, a nakonec je přikryjte a nechejte odležet alespoň 2 hodiny v lednici.
- Ve středně velkém hrnci si rozehřejte olej. Osmahněte na něm cibuli a česnek. Po cca 3 minutách do hrnce přidejte třtinový cukr a za stálého míchání směs vařte, dokud cukr neztmavne.
- Přisypte do hrnce ještě 1 lžíci barbecue koření. Jakmile se koření rozvozní, dejte do hrnce kečup, a ještě ho lehce povařte. Nakonec do připravované omáčky vmíchejte ocet, melasu, hořčici, pálivou omáčku a worcestrovou omáčku. Omáčku přiveďte k varu a povařte ji za stálého míchání asi 2 minuty.
- Jakmile je omáčka uvařená, nechte ji 5 minut vychladnout, přendejte ji do mixéru a rozmixujte ji do hladka.
- Připravte kontaktní gril Tescoma a na grilovací plochu rozložte kuřecí stehna. Důkladně je propečte a podávejte třeba s grilovanou zeleninou anebo zeleninový salátem.