Saláty z čerstvého ovoce a zeleniny mají hned několik předností. Osvěží, zasytí, jsou zdravé, chutné a rychle hotové. S troškou průpravy je zvládne připravit, dochutit a nazdobit i úplný začátečník. Navíc nabízí nekonečně mnoho variant – kdybyste si měli každý den v létě připravit k obědu jiný salát, zřejmě vám po celou sezónu nedojde inspirace. A kdyby náhodou, máme pro vás pár osvědčených tipů od našich kolegů a kolegyň ze zahraničních poboček TESCOMA.
Polsko - Osvěžující salát se žlutým melounem a mozzarellou
Potřebujete
• 1 žlutý meloun Galia
• 50 g rukoly
• 150 g kuliček mozzarelly
• 150 g koktejlových rajčat
• 1 lžička medu
• 3 lžíce olivového oleje
• 1 lžička citronové šťávy
• 1 lžíce pražených slunečnicových semínek
• sůl, černý pepř dle chuti
Smíchejte olej, med a citronovou šťávu. Meloun rozkrojte na půlky, odstraňte semínka a univerzálním vykrajovačem tvarujte kuličky. Ty zalijte citronovo-medovo-olejovou směsí. Mozzarellu nechte okapat, rajčata rozkrojte na čtvrtiny. Rukolu, rajčata a mozzarellu smíchejte s kuličkami melounu, servírujte posypané slunečnicovými semínky, podávejte s bagetkou.
Španělsko - Tradiční mallorský salát
Potřebujete
• 4 velká zralá rajčata
• 3 zelené papriky (kapie)
• 1 cibule
• špetka soli
• extra panenský olivový olej
Tajemství chuti tohoto salátu spočívá v tom, že jsou všechny ingredience zralé, čerstvé a nakrájené na stejně malé kousky. Nejprve nadrobno nasekejte cibuli, poté papriky a nakonec rajčata. Před podáváním vmíchejte kvalitní olivový olej. Salát skvěle chutná k masovým pokrmům.
Německo - Zelný salát tety Gudrun
Potřebujete
• 1 malé zelí
• 1 cibule
• 1 kelímek crème fraîche
• 2–3 lžíce vinného octa
• 1 lžička cukru
• trochu mléka
• čerstvá petržel a pažitka
• sůl, pepř
Zelí nakrouhejte najemno. Ve velké míse jej smíchejte se solí, alespoň dvěma lžičkami. Zelí důkladně hněťte rukama, pak ochutnejte a případně dosolte. Nechte v ledničce odležet alespoň 6 hodin. Cibuli nakrájejte najemno a rozmačkejte ji vidličkou. Rozmačkanou cibuli smíchejte s crème fraîche, přidejte pepř, ocet, cukr a směs důkladně vmíchejte do zelí. Poté ochutnejte, dosolte, dopepřete či přidejte ocet, pokud je to třeba. Přilejte trošku mléka, aby se salát lehce naředil. Nakonec vmíchejte najemno nasekané bylinky.
Čína - Salát s rýžovými nudlemi
Potřebujete
• 1/4 hrnku julienne nudliček z mrkve
• 1/4 hrnku julienne nudliček z cukety
• 2/3 hrnku uvařených rýžových nudlí
• 1/4 hrnku klíčků mungo
• 1 lžička černých sezamových semínek
• 2 lžíce rýžového octa
• 2 lžíce sójové omáčky
• 2 lžíce sezamového oleje
• 1/2 lžičky drceného česneku
• 1/4 lžičky strouhaného zázvoru
• 1 lžička tmavého třtinového cukru
• sůl dle chuti
V míse smíchejte ocet, olej, sójovou omáčku, prolisovaný česnek, strouhaný zázvor, cukr a sůl. V jiné nádobě smíchejte zeleninu a rýžové nudle, směs pokapejte dressingem a znovu dobře promíchejte. Servírujte posypané černým sezamem.
Itálie - Sicilský pomerančový salát
Potřebujete • 4 pomeranče
• 8 datlí
• 30 g loupaných nesolených pistáciových ořechů
• 10 loupaných mandlí
• 2–3 lžíce vody z pomerančových květů
Pistácie a mandle namelte pomocí mlýnku na oříšky nebo nasekejte, vypeckované datle nakrájejte na kostičky. Oloupejte pomeranče a nakrájejte je na kolečka. Položte je na talíř, posypte pistáciemi, mandlemi a datlemi, před podáváním zastříkněte vodou z pomerančových květů.
Při přípravě ovosných salátů pozor na vosy! Náš
opravdu fungující lapač vos najdete zde:
https://eshop.tescoma.cz/lapac-vosChytré pomůcky pro přípravu těchto salátu koupíte v
našich prodejnách nebo ve
značkovém eshopu.