Ingredience na 4 porce:
- 880 g vysokého roštěnce (1 porce rib eye steaku 220 g),
- mořská sůl,
- černý pepř,
- máslo,
- 4 snítky čerstvého tymiánu;
bérnská omáčka:
- 1 šalotka usekaná najemno,
- 1 dcl bílého vína,
- 2 lžíce estragonového octa,
- sůl, pepř,
- 1 lžička cukru,
- 2 žloutky,
- 1 lžíce posekaného čerstvého estragonu,
- šťáva z ½ citronu;
příloha:
- zelený chřest,
- opečené brambory
Z vysokého roštěnce odřízneme steaky. Osolíme je, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Opečeme je na rozpálené
pánvi, přendáme do pekáčku, přidáme k nim máslo a tymián a dáme do trouby. Dopékáme při 160 °C. Mezitím si připravíme bérnskou omáčku. Do kastrůlku vsypeme šalotku. Přilijeme polovinu vína a estragonový ocet. Osolíme, opeříme, dochutíme cukrem a svaříme na polovinu. Sundáme z ohně. Za stálého míchání přilijeme zbylé víno a vmícháme žloutky. Vrátíme zpět na oheň a vyšleháme do pěny. Pak sundáme z ohně, přidáme citronovou šťávu a estragon. Hotové steaky servírujeme s opečenými bramborami, zeleným chřestem a bérnskou omáčkou.
Budou se vám hodit: