Ingredience na 4 porce:
- 800 g filetů z mořské ryby (treska, mořská štika),
- ½ citronu,
- sůl, čerstvě mletý pepř,
- slunečnicová semínka,
- sezamová semínka,
- dýňová semínka,
- petrželka;
na salát:
- 150 g quinoy (bezlepková plodina),
- 0,22 l zeleninového vývaru,
- 1 lžíce olivového oleje,
- šťáva z 1 citronu,
- ½ avokáda,
- červená paprika,
- okurka,
- cuketa,
- bylinky – máta, petržel, koriandr, bazalka (alespoň 2 z toho)
Filety vložíme na rozehřátou pánev. Zastříkneme je citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Filety opečeme z obou stran. Semínka smícháme s najemno nasekanou petrželkou. Rybu pokryjeme směsí ze semínek a jemně přitlačíme dlaní. Pánev s rybou dáme trouby do vyhřáté na 180 °C asi na 5 minut. Quinou zalijeme vývarem a vaříme, dokud do sebe nevsákne veškerou tekutinu (asi 10–15 minut). Smícháme s olivovým olejem a citronovou šťávou a necháme vychladnout. Veškerou zeleninu nakrájíme na menší kousky a přimícháme ke quinoe. Bylinky (asi dvě hrsti) nasekáme a také přimícháme.
Budou se vám hodit: