Ingredience na 4 porce:
rybí vývar:
- hlava a všechny odřezky z kapra,
- 1 mrkev,
- ¼ celeru,
- 2 kořenové petržele,
- 1 lžička celého černého pepře;
na polévku:
- 2 lžíce másla,
- 2 lžíce nakrájené šalotky,
- 1 lžíce hladké mouky,
- 100 ml bílého vína,
- 1 l rybího vývaru,
- sůl, pepř,
- muškátový oříšek,
- 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel),
- 1 řapík celeru,
- uvařené maso z ryby,
- 100 ml smetany
Nejdříve dáme vařit rybí vývar. Do
hrnce s vodou vhodíme hlavu, kosti a odřezky z kapra. Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, celý pepř a necháme přijít do varu a vaříme 30 minut. V průběhu varu sbíráme sražené bílkoviny. Potom vývar scedíme a obereme rybí maso. Do druhého hrnce dáme máslo a orestujeme šalotku. Přidáme mouku a zarestujeme.
Vlijeme víno a vyvaříme ho. Vlijeme rybí vývar, přidáme muškátový oříšek, pepř a za stálého míchání necháme provářet. Nakrájíme si kořenovou zeleninu a řapík na kostičky. Rybí maso lehce pokrájíme. 5 minut před dokončením polévky přidáme do hrnce nakrájenou zeleninu, maso z ryby, smetanu a krátce provaříme.
Budou se vám hodit: