Ingredience na 4 porce:
- 2 římské hlávkové saláty,
- 1 bageta,
- ¼ hrnku hoblin čerstvého parmezánu,
- 2 lžíce najemno nastrouhaného parmezánu,
- 8 sardelí,
- 1 lžička kaparů,
- 2 stroužky česneku,
- olivový olej,
- 2 lžíce dijonské hořčice,
- 1 lžička worchesterské omáčky,
- 1 lžička vinného octa,
- čerstvá šťáva z jednoho citronu,
- 2 vejce,
- ½ lžičky čerstvě umletého pepře a soli
Pro přípravu potřebujeme čerstvé žloutky. Pokud si nejsme jisti stářím ani zdrojem vajec, je dobré vejce před použitím 3 minuty povařit. Připravíme zálivku: V
misce nebo v mixéru rozetřeme polovinu sardelí, přidáme hořčici, worchester, ocet, citronovou šťávu, oloupaná a zchlazená vejce, pepř a sůl. Důkladně vše ušleháme. Za stálého míchání postupně přiléváme olej. Když směs dosáhne hustoty majonézy, přidáme strouhaný parmezán. Bagetu nakrájíme na kostičky a dozlatova opečeme na česnekovém oleji (2 lžíce oleje a utřený stroužek česneku). Opraný a osušený salát natrháme na větší kusy do mísy, kterou jsme vytřeli stroužkem česneku. Přidáme zbytek nakrájených sardelí, nasekané kapary, hobliny parmezánu a krutonky. Před podáváním přidáme vychlazenou zálivku a opatrně salát promícháme tak, aby zálivka ulpěla na listech salátu.
Budou se vám hodit: