Ingredience:
- 250 g škvarků,
- 2 vejce,
- 5 lžic mléka,
- 200 g moučkového cukru,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 500 g hladké mouky,
- 1 balíček kypřicího prášku,
- 200 g švestkových povidel,
- 1 lžička skořice,
- 4 lžíce rumu
Mouku prosejeme s moučkovým cukrem a kypřicím práškem. Přidáme umleté škvarky, vejce, mléko, vanilkový cukr a vypracujeme hladké těsto. Necháme 30 minut odležet v chladu. Těsto rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny rozválíme na plát silný 5 mm, položíme na dno pekáčku, potřeme povidly rozmíchanými se skořicí a rumem. Ze zbylého těsta vytvoříme mřížku a tu položíme na koláč. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Necháme vychladnout v pekáčku, nakrájíme na porce, před podáváním pocukrujeme.