Sladká vůně cukroví je ve vzduchu
Datum publikování 14.11.2017
Tak, tak, Vánoce už na nás dýchají na každém kroku – v obchodech, rádiích, v televizi i na monitoru a pro hospodyňky to znamená, že nastalo nejtvořivější kulinářské období v roce! Během adventních dnů zapínají nadšené pekařky troubu ještě dříve, než po návratu z práce odloží tašky, a přibližně tři týdny se s nimi nikdo nedomluví.
Ovšem pohled na sváteční stůl pak stojí za to. Desítky pestrobarevných dobrot, desítky chutí, do nichž vložily autorky spousty umu, lásky a času. Když se všech těch vůní nadechnete, ucítíte opravdového ducha Vánoc.
S pečením je určitě dobré začít v předstihu, a to nejen z časových důvodů, ale také proto, že mnoho druhů cukroví potřebuje k plnohodnotnému rozvinutí své chuti a získání patřičné vláčnosti pár týdnů k dobru. Které to jsou?
Perníkové variace
Kdybyste směli upéci jen jeden druh cukroví na Vánoce (strašidelná představa!), jsme si jisti, že by vyhrály perníčky. Nejen pro jejich chuť, ale kvůli celému tvořivému rituálu, jenž jejich přípravu provází. Vykrajování, voňavé pečení a nakonec zdobení, které milují zvláště ti nejmenší… Ne ne, bez perníčků to ani letos nepůjde.Medové perníčky
2 menší vejce, 400 g hladké mouky 00, 80 g mletého cukru, 100 g mírně ohřátého medu, 3/4 polévkové lžíce sody, 1 čajová lžička mleté skořice, špetka mletého hřebíčkuVšechny ingredience
smíchejte a zpracujte těsto, které nechejte
uležet nejméně 2 hodiny v lednici (lze ponechat až 14 dní).
Vyválejte do plátu vysokého 2–3 mm, ze kterého
vykrojte jednotlivé tvary. Plech na pečení lehce vymažte tukem nebo použijte
Pečicí fólii DELÍCIA,
perníčky potřete žloutkem a pečte při 150 °C do zhnědnutí.
Příprava cukrové polevy: Bílek smíchejte s moučkovým cukrem do zhoustnutí. Ke zdobení doporučujeme použí
Cukrářskou zdobicí tužku DELÍCIA, která dokáže zdobit pokrmy velmi
jemnými, plynulými a přesnými linkami různých tloušťek stejně snadno, jako když píšete. Kromě psaní bílkovým krémem zvládne i náročné zdobení máslovým, tvarohovým či čokoládovým krémem, rozpuštěnou čokoládou i šlehačkou.
Co je malé, to je milé
Třeba
čajové pečivo… nenechte se zmýlit názvem, jedná se o vynikající máslové pečivo vhodné i ke
kávě nebo jen tak, k vánoční pohádce. Při jeho pečení se můžete rovněž do sytosti vyřádit, protože mu lze dát pomocí lisu na těsto jakékoli tvary. Čajové pečivo se sice dá také jíst hned po slepení či nazdobení, ale opět doporučujeme alespoň dva týdny počkat, než získá ten správně „navlhlý“ šmrnc.
Máslové sušenky
500 g hladké mouky, 300 g změklého másla, 170 g cukru moučka, 3 vaječné žloutkyZe změklého másla, vaječných žloutků, mouky a cukru
připravte těsto a naplňte jím lis. Pozor! Těsto nesmí být vychlazené. Těsto nanášejte přímo na vychladlý pečicí plech a
máslové sušenky pečte v troubě při 160° C dorůžova. Po upečení sejměte sušenky z plechu, dokud jsou ještě teplé.
Zázvor na sladko
Zázvor mezi dětmi není úplně preferovaná surovina, ale lehce pikantní chuť cukroví zvaného zázvorky – to je jiná…
Zázvorky
280 g moučkového cukru, 4 žloutky, 1 vejce, 280 g hladké mouky, lžička mletého zázvoru, citrónová kůraŽloutky a vejce šlehejte nejméně 20 minut, pak přidejte citronovou kůru, zázvor, mouku a na vále
vypracujte hladké těsto. Vyválejte placku
o tloušťce 0,5 cm a vykrojte tvary. Uložte je na plech s pečicím papírem a nechte přes noc odležet. Další den
rozehřejte troubu na 190 °C a zázvorky nechte při této teplotě naběhnout. Pak ztlumte na 160 °C a dopečte dalších 6–8 minut.
Náš tip: Vykrojit 28 kousků zázvorek současně umožní šikovná
Vánoční vykrajovací forma DELÍCIA. Lze ji použít i na perníkové, linecké a sušenkové těsto.
Co dalšího upéci už nyní?
Jestliže tušíte, že s blížícím se Štědrým dnem začne atmosféra doma houstnout, klidně si můžete napéci další druhy cukroví a trochu si tak do budoucna uvolnit ruce. Určitě nic nepokazíte, když si předem připravíte ořechové cukroví, medvědí tlapky, kokosky i různé rohlíčky.
Rohlíčky z dutého ořechového těsta
35g cukru moučka, 35g mletých vlašských ořechů, 25g máslaVšechny suroviny
dobře promíchejte a připravte těsto, které nechejte nejméně
2 hodiny uležet v lednici.
Silikonovou formu na rohlíčky nebo formičky naplňte těstem asi do poloviny a
pečte v troubě při 150 °C cca 20 minut. Z receptu připravíte přibližně 20 ks rohlíčků.
Důležité upozornění: cukroví určené k uležení doporučujeme doma pečlivě uschovat, nebo možná ještě lépe uložit v krabici opatřené bezpečnostním zámkem! V tomto období totiž veškeré odložené cukroví za nevyjasněných okolností mizí bůhvíkam…