info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogInspirace a nápadyŠlehač v hlavní roli: Tipy a rady na šlehání bílků, žloutků i šlehačky

Šlehač v hlavní roli: Tipy a rady na šlehání bílků, žloutků i šlehačky

Použití elektrického šlehače  či šlehací metličky tyčového mixéru výrazně šetří čas. Přestože tyto nástroje výrazně zjednodušují práci, mohou výsledek ovlivnit i jiné faktory. Abyste se vyhnuli běžným chybám při šlehání, přečtěte si několik osvědčených tipů a rad, jak dosáhnout perfektního sněhu, žloutkové pěny či lahodné šlehačky.
Elektrický šlehač GrandCHEF - obrázek
Bílkový shníh

Jak vyšlehat tuhý bílkový sníh?

  • Používejte vajíčka pokojové teploty: Vajíčka vyndejte z lednice alespoň hodinu šleháním, aby získala pokojovou teplotu. To zajistí lepší stabilitu a objem sněhu.
  • Přidejte špetku soli či kapku citrónové šťávy: Tyto suroviny pomohou stabilizovat bílkový sníh. Nemějte obavy, malé množství soli či citrónu neovlivní výslednou chuť dezertu.
  • Důkladně oddělte bílky od žloutků: I malé množství žloutku v bílcích může negativně ovlivnit kvalitu sněhu. Dbejte proto na precizní oddělení žloutků, aby byl sníh pevný a dobře vyšlehaný.
Šlehačka

Jak na lahodnou šlehačku?

  • Používejte studenou smetanu ke šlehání: Na rozdíl od bílků by smetana ke šlehání měla být co nejchladnější. Studená smetana se lépe šlehá a dosáhne pevné konzistence.
  • Vyberte vysokoprocentní smetanu ke šlehání: Pro ušlehání šlehačky potřebujete kvalitní smetanu s nejméně 30 % tuku.
  • Začněte pozvolna: Nejprve šlehejte smetanu na nižší rychlost. Jakmile smetana lehce zhoustne, postupně zrychlete, dokud nedosáhnete pevného sněhu, který zanechává špičky po vytažení šlehače. Doporučujeme opatřit mísu ochranným poklopem, který zamezí stříkání smetany ven z nádoby.
  • Slaďte moučkovým cukrem: Šlehačku dochuťte až ke konci šlehání a používejte pouze moučkový cukr, protože hrubý cukr se během krátkého času šlehání nestihne rozpustit.
  • Pařížský krém vyžaduje více času: Na pařížskou šlehačku si vymezte delší dobu pro přípravu. Nejprve je třeba rozpustit čokoládu ve smetaně ke šlehání, můžete použít rendlík nebo mlékovar. Jakmile je čokoláda zcela rozpuštěná, směs nechte vychladnout na teplotu pod 10 °C. Teprve poté můžete začít šlehat.
  • Jde to i bez šlehání: Připravte si šlehačku na zdobení kávy či dezertů snadno a rychle pomocí tlakové láhve s tryskou. Láhev na šlehačku jsou dostupné ve velikostech 0,25 a 0,5 l, což odpovídá obvyklým velikostem balení smetany. Vychlazenou smetanu stačí nalít do nádoby a hned můžete podávat.
Žloutková pěna

Jak utřít žloutkovou pěnu?

  • Vyjměte vejce z lednice předem: Žloutková pěna se připravuje ze žloutků a krupicového cukru. Pro tření pěny jsou vhodná vejce pokojové teploty. Podobně jako u šlehání bílků doporučujeme vejce vyjmout z lednice alespoň hodinu před šleháním.
  • Přidejte lžíci horké vody: Tento trik podpoří rozpouštění cukru a pomůže vytvořit nadýchanou pěnu.
  • Trpělivě šlehejte: Pěna vyžaduje čas, ale výsledek stojí za to. Správně vyšlehaná žloutková pěna zvětší svůj objem a získá světle žlutou barvu. Její konzistence bude lehká a nadýchaná.