info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySmažené rýžové koule

Smažené rýžové koule

Recepty
10. 5. 2021
Smažené rýžové koule

Ingredience:

  • 250 g rýže
  • 500 ml silného vývaru
  • 2 vejce
  • 30 g škrobové moučky, 60 g strouhanky
  • 200 g tvrdého nebo plísňového sýra
  • šalvěj, sůl, kurkuma, mletý zázvor, římský kmín
  • citronová šťáva z jednoho citronu
  • petrželová nať, olej na smažení
Na troše oleje osmahněte rýži. Pro tuto úpravu je vhodnější rýže kulatozrnná, lepivá. Když se rozehřeje, zalijte ji silným vývarem z masa nebo zeleniny a přiveďte k varu. Vařte zvolna za občasného zamíchání asi 10 minut a potom nechte rýži pod poklicí dojít. Do prochladlé rýže vmíchejte žloutky, koření, citronovou šťávu a škrobovou moučku, případně přisolte. Nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků a posekanou zelenou petrželku. Ze vzniklé hmoty pak tvořte kuličky, do každé z nich vložte kostičku sýra a lístek šalvěje. Potom je obalte ve strouhance a smažte v rozpáleném oleji. Rýžové kuličky jsou skvělé s křenovou omáčkou a teplou šunkou, ale také i jako samostatná lahůdka.
 

Budou se vám hodit: