Ingredience:
- 250 g rýže
- 500 ml silného vývaru
- 2 vejce
- 30 g škrobové moučky, 60 g strouhanky
- 200 g tvrdého nebo plísňového sýra
- šalvěj, sůl, kurkuma, mletý zázvor, římský kmín
- citronová šťáva z jednoho citronu
- petrželová nať, olej na smažení
Na troše oleje osmahněte rýži. Pro tuto úpravu je vhodnější rýže kulatozrnná, lepivá. Když se rozehřeje, zalijte ji silným vývarem z masa nebo zeleniny a přiveďte k varu. Vařte zvolna za občasného zamíchání asi 10 minut a potom nechte rýži pod poklicí dojít. Do prochladlé rýže vmíchejte žloutky, koření, citronovou šťávu a škrobovou moučku, případně přisolte. Nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků a posekanou zelenou petrželku. Ze vzniklé hmoty pak tvořte kuličky, do každé z nich vložte kostičku sýra a lístek šalvěje. Potom je obalte ve strouhance a smažte v rozpáleném oleji. Rýžové kuličky jsou skvělé s křenovou omáčkou a teplou šunkou, ale také i jako samostatná lahůdka.
Budou se vám hodit: