info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogInspirace a nápadySouprava pro pěstování bylinek SENSE: S citem na bylinky!

Souprava pro pěstování bylinek SENSE: S citem na bylinky!

Zdravý životní styl je fenoménem moderní doby. Ať už do něj zahrneme úpravu stravovacích návyků, dostatek pohybu či umění odbourat stres, každý krok vpřed naše tělo i duše ocení.
 

Doma, v kanceláři i ve skleníku

Bazalka, petržel, pažitka, oregáno, tymián a řeřicha. To je šestice zdravých a chutných bylinek, které by neměly chybět v žádné domácnosti. Čerstvé bylinky nejen krásně voní a zvolený pokrm patřičně ochutí, ale obsahují i celou řadu látek prospěšných pro lidský organismus. A beze zbytku se to týká právě šestice bylinek, které značka Tescoma uvádí na trh v praktické soupravě SENSE. Jen na vás záleží, zda si zelenou lékárnu vypěstujete doma na parapetu, pro potěchu oka v kanceláři či ve skleníku.
 
Jak pěstovat bylinky - obrázek

Ryze český výrobek!

Souprava pro pěstování bylinek SENSE obsahuje semínka bylinek, půdní substrát v BIO kvalitě, plastový květináč s uzávěrem a detailní návod pro pěstování každé bylinky. Uzávěr lze skvěle využít jako misku pod květináč. Na první pohled zaujme design i jasně zelená barva minimalistického květináče, který koresponduje s ostatními produkty linie SENSE. Semínka a půdní substrát pocházejí z České republiky! 
 

Bez bylinek není vaření

Těstoviny bez bazalky? Pizza bez oregána? Zeleninová polévka bez petrželky? Jehněčí bez tymiánu? Nezapomeňte, že čerstvé bylinky jsou ideální v mnoha ohledech! Přestože jejich vypěstování stojí čas, péči a trpělivost, už za 3 až 5 týdnů vás překvapí svou chutí a vůní.
Instrukce ke správnému pěstování bylinek jsou uvedeny v přiloženém návodu.

Bazalka – bylinka králů, která odpuzuje mouchy

Bazalka je typickým zástupcem Středomořské kuchyně. Jednoletá rostlina je typická svou aromatickou, peprně nasládlou vůní. Čerstvé listy bazalky jsou součástí zeleninových salátů, rybích a sýrových pokrmů, těstovin či různých omáček. Bazalka skvěle prospívá tehdy, pokud jí zajistíte teplé a slunečné podmínky. Vyhněte se teplotám pod 10 stupňů a přílišnému větru. Bazalkové listy se používají jak v čerstvém, tak sušeném stavu. Nejchutnější je samozřejmě čerstvá bylinka, nikdy ji však nepoužívejte před vařením! Podává se vždy až do hotových jídel.  A jak je to s těmi mouchami? Pokud si bazalku umístíte v květináči na okenní parapet, vězte, že mouchy se vaší kuchyni vyhnou obloukem!
 

Pažitka – bylinka s chutí jemné cibulky

Pažitka neboli šnytlík, známá bylinka, kterou v hojném množství pěstovaly už naše babičky. Pažitka je mrazuvzdorná, víceletá rostlina a lze ji tak v kuchyni využívat po celý rok. Skvěle se jí daří jak v truhlíku za oknem, tak mezi okny v květináči. Pažitka se vyznačuje velkým množstvím vitamínů – C, B, a karoten – dále obsahuje vápník, draslík, fosfor a železo. Pažitku konzumujeme výhradně čerstvou a krájíme ji těsně před použitím. Chutná jako jemná cibulka, nepálí a díky své sytě zelené barvě oživí i obyčejný chléb s máslem. Používáme ji do tvarohových pomazánek, k dochucení másla či jako ozdobu na čerstvě uvařené brambory. Pažitku nikdy nevaříme, teplé pokrmy jí posypáváme až na talíři. 
 

Petržel – bylinka jako symbol slávy a radosti

Petržel je u nás rozšířena již velmi dlouho a její velkou výhodou je, že ji lze využít celou – od kořene po nať. Petržel lze přidávat téměř do všech pokrmů, skvěle jím ochutíme polévky, smetanové či houbové omáčky, sekané, nádivky, saláty a osvědčí se jako lákavá ozdoba chlebíčků, brambor či knedlíků. Zelenou bylinku, která obsahuje účinné silice, draslík, mangan, železo a chlór, lze pěstovat v bytě po celý rok. Petržel uvolňuje křeče, povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje funkci žláz s vnitřní sekrecí a pročišťuje pleť.
 

Oregáno – bylinka na dobrou mysl

Oregáno neboli dobromysl nebo také divoká majoránka. Kdo by neznal typického zástupce středomořské kuchyně, zejména jako součást slaných koláčů – pizzy. V kuchyni se používají vrcholky mladých výhonků a samostatné lístky, nejsilnější aroma má oregáno v době plného květu. Oregáno je ideální do všech italských jídel – do lasagní, pizzy, nudlových omáček či rajčatových pokrmů. Pokud jsme právě snědli tučné jídlo, dobromysl obecná nám pomůže tuto dávku kalorií lépe strávit.
 

Tymián – droga proti bakteriím

Tymián patří do čeledi hluchavkovitých a jedná se o druh rodu mateřídouška, avšak od naší tradiční mateřídoušky jej odlišují dřevnaté lodyhy. Tymián je bylinka doslova par excellence. Působí proti průjmům, nadýmání a zánětech zažívacího ústrojí. Kromě toho se jedná o jednu z nejsilněji působících antiseptických drog, které jsou účinné v boji s bakteriemi, plísněmi apod. Snítky tymiánu jsou typické svou peprnou vůní a pokrmům dodají kořenitou chuť, které je podobná kombinaci hřebíčku a máty. Tymián je bylinka s univerzálním použitím, hodí se do polévek, omáček, salátů a je nepostradatelná při přípravě ryb, zvěřiny či drůbeže.