Očištěnou husu, zbavenou vnitřního tuku osolte, vnější stranu husy potřete olejem, naplňte malou cibulkou, přidejte bylinky a hrušku. Vložte do pekáče, přiklopte a pečte 90 minut při 180° C.
Poté odklopte víko pekáče, odsajte vzniklý tuk, přiklopte a pečte dalších 90 minut.
Cibuli a mrkev nakrájejte nahrubo a dejte do víka, přidejte bylinky, husí krky, část oleje a opečte. Mezitím nakrájejte hrušky na větší kusy, přidejte k huse a pečte dalších cca. 20 minut.
Opečené krky se zeleninou přeložte do kastrolu, přilijte cider a tekutinu zredukujte o dvě třetiny. Přilijte kuřecí vývar a opět zredukujte o polovinu a sceďte přes cedník.
Zbylý olej přelijte do pánve, zaprašte moukou, orestujte dotmava, přilijte zredukovaný vývar, provařte a sceďte.
Před podáváním se pomocí vidličky s teploměrem přesvědčte, že upečená husa má požadovanou minimální teplotu.