Martinské rohlíčky s ořechovou nádivkou
Budete potřebovat:
- 450 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 80 g cukru
- 250 g měkkého tvarohu
- 7 lžic oleje
- 1 vejce a 1 bílek
- voda (asi 7 lžic)
- 2-3 hrsti plátkových mandlí
Na nádivku:
- 200 ml mléka
- 250 g mletých ořechů
- 80 g mletých piškotů
- 70 g pískového cukru
- 30 g medu
- 1-2 lžíce rumu
Postup:
Nejprve udělejte ořechovou nádivku. Mléko přiveďte těsně pod bod varu, vsypte ořechy a asi 5 minut prohřejte. Poté vmíchejte ostatní suroviny a po 1 minutě odstavte z plotny a nechte vychladnout. Ze všech surovin na rohlíky (kromě plátkových mandlí) uhněťte těsto. Rozválejte ho, nakrájejte na větší trojúhelníky, doprostřed každého dejte část ořechové náplně a srolujte od delší strany do rohlíku. Každý zahněte do podkovy a pod čistou utěrkou nechte 30 - 40 minut kynout. Pak pomašlujte bílkem, posypte mandlemi a pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C zhruba 20 minut.
Rohlíčky jsou lahodné, i když je upečete bez náplně.