Ingredience:
těsto:
- 42 g droždí,
- 80 g krupicového cukru,
- 250 ml mléka,
- 600 g hladké mouky,
- špetka soli,
- 2 vejce,
- kůra z poloviny citronu,
- 100 g másla,
maková náplň:
- 200 ml mléka,
- 100 g krupicového cukru,
- 50 g másla,
- 200 g máku,
- 1 lžička skořice,
- 50 ml rumu;
drobenka:
- 80 g hrubé mouky,
- 50 g krupicového cukru,
- 50 g másla,
- 1 balíček vanilkového cukru
Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka uděláme kvásek a necháme ho vzejít na teplém místě. Do
mísy prosejeme mouku. Přidáme cukr, sůl, vejce, citronovou kůru, kvásek a zbylé mléko a zlehka propracujeme. Pak přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto. Zpracované těsto poprášíme moukou a necháme 40 minut kynout. Mezi tím švestky vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky. Připravíme makovou náplň. Mléko svaříme s cukrem, máslem a mletým mákem. Po uvaření přidáme skořici a rum. Vykynuté těsto rozprostřeme do pekáče. Naplníme ho makovou náplní a na ní vyskládáme čtvrtky švestek slupkou dolů. Z mouky, cukru a másla zpracujeme drobenku a rozprostřeme ji na povrch koláče. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 25 minut.
Budou se vám hodit: