info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyŠvestkový koláč Zwetschgendatschi

Švestkový koláč Zwetschgendatschi

Talíře SIENA - obrázek

Budete potřebovat:

• 500 g polohrubé mouky
• 100 g másla
• 100 g + 70 g krupicového cukru
• 42 g čerstvého droždí
• 10 g vanilkového cukru
• 1/4 l mléka
• 2 lžičky mleté skořice
• 1 vejce
• 1 kg švestek, vypeckovaných a rozpůlených
• sůl

na drobenku:
• 200 g polohrubé mouky
• 80 g chlazeného másla
• 80 g krupicového cukru

Postup:

V míse smíchejte mouku, 100 g cukru, vanilkový cukr a špetku soli. V teplém mléce rozpusťte rozdrobené droždí. Do sypké směsi v míse přidejte 100 g rozpuštěného másla, vejce a droždí s mlékem. Vypracujte v hladké těsto, které přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 45 minut.

Do hlubokého pekáče (ideálně rozměr 28 × 40 cm) vymazaného máslem vložte těsto a roztáhněte do okrajů. Na těsto naskládejte švestky těsně k sobě a mírně je zatlačte do těsta. Koláč přikryjte utěrkou a nechte opět nakynout po dobu cca 30 minut. Smíchejte skořici se 70 g cukru a posypte rovnoměrně koláč. Připravte drobenku, koláč jí posypte a pečte v předehřáté troubě na 175 °C zhruba 30 minut.

S přípravou vám pomohou: