Ingredience:
- 1 kg zadního hovězího masa (loupaná plec, špička),
- 200 g slaniny,
- 1 menší celer,
- 2 petržele,
- 4 mrkve,
- 2 cibule,
- 1 lžíce nového koření a celého pepře,
- 4 bobkové listy,
- 2 snítky tymiánu,
- citrón,
- 3 lžíce vinného octa,
- 2 lžíce francouzské hořčice,
- vinný ocet,
- 2 lžíce cukru krupice,
- kostka másla,
- 2 kelímky zakysané smetany,
- 2 l hovězí vývar
Knedlík:
- 6 ks pečiva,
- 6 vajec,
- 3 hrnky mléka,
- 3 hrnky polohrubé mouky,
- sůl,
- máslo,
- sádlo
Maso odblaníme, očistíme a prošpikujeme.
Pekáč vymažeme máslem, pokryjeme částí nakrájené zeleniny, vložíme maso a zarovnáme zeleninou. Přidáme koření, zalijeme prochladlým máslem, necháme odležet do druhého dne. Maso osolíme, přidáme cukr, pečeme. Až zelenina zčervená, přidáme ocet, hořčici a vývar. Upečeme doměkka. Hotové maso vyjmeme, vybereme koření, omáčku rozmixujeme a vmícháme do smetany. Knedlík: Rozšleháme žloutky se solí, přidáme mléko, mouku a pečivo nakrájené na kostičky. Vmícháme sníh z bílků. Vymazané a vysypané hrnečky naplníme těstem. Vaříme pod pokličkou ve vodní lázni 30 minut. Vyklopíme, porcujeme nití.
Budou se vám hodit: