Abyste své nejbližší a návštěvy sladce pohostili, nemusíte už pečení věnovat celé týdny. Pořiďte si nový Lis na těsto/zdobičku DELÍCIA! S tímto úžasným pomocníkem snadno a rychle vykouzlíte hned 20 druhů cukrovinek naráz - stačí si pohrát s tvary, příchutěmi, zdobením či náplněmi. A ostatní budou jen žasnout, jak jste to všechno zvládli.
20 lisovacích kroužků = 20 tvarů sušenek
Ptáte se, v čem je ten trik? Kovový lis totiž obsahuje 20 lisovacích kroužků, s nimiž vykouzlíte 20 tvarů sušenek, na kterých si můžete pochutnávat kdykoliv, nejen na Vánoce. Výborné domácí keksy jsou raz dva hotové a zamilují si je jak vaše děti, tak i vy třeba u šálku oblíbené kávy. A pokud lisovací kroužek vyměníte za dekorační trysku (4 dekorační trysky jsou součástí balení), rázem lis proměníte ve zdobičku, se kterou své cukrářské umění dovedete k dokonalosti. Pak už vám stačí znát jen recept :-): Pro základní těsto na máslové sušenky budete potřebovat: • 420 g hladké mouky • 250 g změklého másla • 150 g cukru moučka • 3 vaječné žloutky Všechny suroviny zpracujte ve vláčné těsto a naplňte jím lis (těsto nesmí být vychlazené). Na nevymazaný plech nanášejte tvary dle libosti, pomocí dávkovače můžete měnit i jejich velikost. Pečte 15–20 minut při teplotě 160 °C, sundávejte z plechu ještě teplé.
Co tvar, to jiná příchuť? Ano!
Ze základního těsta pak snadno připravíte lahodné variety, takže si můžete vyrobit např. kokosové hvězdičky, citrónová srdíčka nebo kakaové kytičky… s lisem DELÍCIA se fantazii meze nekladou. Jak na ně? • Kakaové – k surovinám přidejte navíc 20 g holandského kakaa. • Citrónové – do těsta přilijte 2 lžíce citrónové šťávy. • Mandlové – přimíchejte 60 g mletých mandlí (stejné množství platí i pro vlašské ořechy). • Kokosové – množství mouky v základu snižte o 50 g, přisypte 70 g mletého kokosu. • Oříškové – ze základu odeberte 30 g mouky, přidejte 60 g mletých lískových oříšků.
Perníčky patří mezi nejstarší sladké pečivo vůbec. Jsou oblíbené nejen u nás, ale po celé Evropě, zejména pak ve Švédsku. Co byste tedy řekli tomu, zabrouzdat tentokrát při jejich pečení dále za hranice? Naše nová edice vykrajovátek DELÍCIA vám vedle tradičních českých tvarů stromečku či andílka přináší také originální a neotřelé vzory populární napříč světem. Pojměte letošní perníčky mezinárodně a vpusťte si domů například ledního medvěda, polární lišku, losa, pana Perníčka nebo přímo samotného Santa Clause!
Švédské perníčky Pepparkakor
Budete na ně potřebovat • 400 g hladké mouky • 200 g třtinového cukru • 150 g másla • 3 lžíce tekuté melasy • 1 lžíce mletého zázvoru • 1 lžíce skořice • 1/2 lžíce mletého hřebíčku • 1 lžička mletého kardamomu • 1/2 lžíce jedlé sody • 100 ml vody Smíchejte rozpuštěné máslo, vodu, cukr a melasu. Přidejte prosátou mouku s kořením, sůl, sodu a zpracujte těsto, které nechte přes noc odležet v lednici. Druhý den těsto vyválejte na tenký plát, vykrajujte tvary a pokládejte na plech vyložený papírem na pečení DELÍCIA. Pečte asi 5 minut na 200 °C.
Jak na cukrovou polevu:
Metlou šlehejte bílek s prosátým moučkovým cukrem. Množství cukru závisí na velikosti bílku, přisypávejte ho tedy postupně až do zhoustnutí. Hotová poleva vám nesmí téct, měla by se pouze „táhnout“. Podívejte se, jak vám práci urychlí multi vykrajovátko vánoční DELÍCIA:
Vždy perfektní Vánoce
K Vánocům neodmyslitelně patří i tradiční vánočka. Můžete ji uplést ze čtyř, šesti, nebo dokonce devíti pramenů a pak jen doufat, že se vám vaše umělecké dílo v troubě „nerozjede“. Pokud ale nemáte před Vánoci na experimenty dost času, jistě vám přijde vhod šikovná keramická forma DELÍCIA. • vánočka bude díky propracovaným detailům krásně tvarovaná • o rovnoměrné propečení se postará prvotřídní silnostěnná keramika, z níž je forma vyrobena • díky atraktivní dvoubarevné glazuře vypadá stylově, takže po Vánocích poslouží jako dekorace
Pokud se rozhodnete vánočku z naší formy vyzkoušet, máme pro vás recept:
Máslová vánočka
Připravte si • 500 g hladké mouky • 100 g cukru krupice • 100 g rozpuštěného másla • 40 g droždí • 2 žloutky • 2 dl mléka • trocha soli • rozinky • sekané mandle Do mléka s trochou cukru rozdrobte droždí a při pokojové teplotě nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku s cukrem a solí, přidejte vlažné rozpuštěné máslo, žloutky i kvásek a vypracujte hladké těsto. Na závěr do něj přisypte sekané mandle a rozinky a počkejte přibližně tři čtvrtě hodiny až hodinu, dokud nevykyne (doba kynutí závisí na teplotě v místnosti). Keramickou formu vymažte máslem, naplňte těstem a dejte kynout další hodinu. Pečte při 160 °C asi 45 minut, ihned po upečení vánočku vyklopte a nechte vychladnout. Podívejte se, jak se ve formě peče: