Ať už se rozhodnete zavařit letní úrodu nebo guláš, co zbyl od oběda, bude to se zavařovací soupravou od TESCOMY brnkačka! Nebudete potřebovat obrovský hrnec na zavařování, postačí váš obvyklý s průměrem 24 cm. Na ten pak nasadíte nástavec, dovnitř umístíte napařovací podložku se žáruvzdornými nožkami a vše přiklopíte masivní skleněnou poklicí s teploměrem. Pak už zbývá jen naplnit sklenice dobrotami a pustit se do toho! Teplotu vody při zavařování není dobré odhadovat, proto ji průběžně kontrolujte na teploměru v poklici, na němž jsme optimální teplotu pro zavařování vyznačili zeleně.
Při zavařování je třeba dbát na to, aby se okraj sterilovaných sklenic nedostal do kontaktu se zavařeninou a zůstal perfektně čistý. Bez správných nástrojů se ale může stát, že něco přeci jen ukápne. I když sklenici utřete, nemusí to být záruka, že zavařenina nezplesniví. S nálevkou a speciálně zúženou naběračkou se podobným nesnázím vyhnete. Pro bezpečné vyjmutí horkých sklenic všech rozměrů poslouží praktické kleště.
Sklenice prozradí, zda je správně uzavřeno
Nespoléhejte na babské rady, ne vždy poklepání na víčko zaručí, že je vše správně zavařeno. S inovativními víčky zavařovacích sklenic DELLA CASA snadno zkontrolujete, zda je obsah ve vakuu. Po vychladnutí se indikátor ve tvaru kolečka propadne, což je znamení, že uvnitř vznikl potřebný podtlak. Kvalitní těsnění z termoplastu garantuje bezpečné uchování zavařenin na 1–2 roky. V tradičních zavařovacích sklenicích s klipem a s těsněním z přírodního kaučuku dokonce 3–6 let! Máte zavařeno? Tak šup všechno pěkně popsat! Visačky a nálepky napoví, co a kdy jste zavařili, a navíc sklenice hezky ozdobí. Domácí pochoutky tak budete moci použít třeba jako originální jedlý dárek. Po označení je uskladněte na chladném, suchém a tmavém místě. V průběhu prvního týdne po zavaření sklenice raději zkontrolujte. Pokud některá víčka netěsní, můžete sklenici znovu zavařit, jistější ale je obsah rovnou spořádat.
Zavařování krok za krokem
1. Sterilizujte sklenice. Pokud používáte nové, stačí důkladné umytí horkou vodou a mycím prostředkem nebo umytí v myčce. Již použité sklenice vždy pár minut převařte spolu s víčky i těsněním, pro zničení zárodků možných plísní je nutná teplota 100 °C.
2. Zkontrolujte těsnění. Při opakovaném používání zavařovacích sklenic s klipem vždy dobře prohlédněte těsnění, které lehce napněte. Zjistíte tak, zda je neporušené a neobsahuje trhliny. Poškozené kusy vyměňte za nové.
3. Naplňte sklenice 1,5–2 cm pod okraj. Vždy používejte nálevku, aby okraj sklenice zůstal perfektně čistý.
4. Zalijte nálevem podle oblíbeného receptu a sklenice uzavřete.
5. Připravte si soupravu pro zavařování. Hrnec nebo kastrol o průměru 24 cm postavte na sporák, dovnitř vložte napařovací podložku a nalijte cca 1 l vlažné vody. Na napařovací podložku rozmístěte naplněné uzavřené zavařovací sklenice. Pokud zavařujete pokrmy ve vyšších sklenicích nebo ve více sklenicích na sobě, sestavte univerzální nástavec a umístěte jej na okraj hrnce. Soupravu uzavřete poklicí s teploměrem.
6. Sporák zapněte na střední výkon. Jakmile ručička teploměru dosáhne zelené výseče, snižte výkon sporáku tak, aby se teplota parní lázně ustálila mezi 80 a 90 °C. Pokrmy v parní lázni zavařujte a sterilujte po dobu 15–120 minut, podle druhu pokrmu. Doba zavařování začíná, až když teploměr dosáhne předepsané teploty. Takže pokud je v receptu uvedeno zavařování 25 minut při 90 °C, začíná se zavařovat, až když teplota dosáhne právě požadovaných 90 °C.
7. Jakmile uběhne předepsaná doba zavařování, vyjměte sklenice z hrnce. Nenechávejte je stát v hrnci s horkou vodou, přetáhla by se tak optimální doba zavařování a obsah by byl příliš měkký.
8. Zkontrolujte těsnost sklenic. Víčka sklenic DELLA CASA jsou opatřena indikátorem, který se během zavařování prohne směrem dovnitř a tím signalizuje, že jsou zavařené pokrmy uchovány ve vakuu.
9. Zavařeniny označte štítkem a uskladněte na chladném, suchém a tmavém místě.
Pokud vás při sběru a konzumaci ovoce obtěžují vosy, zkuste náš nevšení lapač vos Další tipy a nápady pro zavařování, ale také odšťavňování, nakládání, kvašení nebo sušení najdete v našem speciálu pro sezónu 2020 - 2021: