Připravte si:
- 250 g brambor
- 300 g polohrubé mouky
- 2 vejce
Na náplň:- 250 g brambor
- 250 g brynzy
- svazek jarní cibulky (i k servírování)
- sůl a pepř
Na servírování:- 100 g slaniny
- 300 g zakysané smetany (16 %)
- 125 g brynzy
- jarní cibulku
Postup:
Všechny brambory (500 g) uvařte a nastrouhejte najemno. Do mísy vložte polovinu brambor (druhou polovinu odložte na náplň), přidejte polohrubou mouku a vejce. Vypracujte tužší těsto, němělo by lepit. Vytvarujte ho do bochníku a zakryjte utěrkou. Mezitím připravte náplň smícháním druhé poloviny brambor s nadrobno nasekanou cibulkou, solí a pepřem. Vzniklou směs pořádně promíchejte a odložte stranou. Bochník těsta vyválejte na tenký plát, podsypte moukou, aby se nelepil k válu. Tvořítkem vykrájejte kolečka, do středu vložte náplň a přeložte, aby se těsto uzavřelo. Takto připravené pirohy vložte do vroucí osolené vody. Uvařené jsou ve chvíli, když vyplavou na povrch. Sceďte je a vložte do mísy. Slaninu nakrájejte nadrobno a usmažte ji na pánvi. V misce smíchejte zakysanou smetanu s brynzou. Pirohy vložte na talíř, navrch dejte smetanu s brynzou, posypte slaninou a jarní cibulkou.
Co budete potřebovat: