info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyTradiční velikonoční pečivo

Tradiční velikonoční pečivo

Velikonoční svátky jsou spojené nejen s tradicemi, ale i s vůní domácího pečiva. Mazanec a jidáše patří mezi klasické dobroty, které by na svátečním stole neměly chybět. Vyzkoušejte osvědčené recepty, se kterými se vám vždy povedou!
Mělký talíř CREMA ø 27 cm - obrázek

Mazanec

Mazanec je jedním z nejstarších velikonočních pokrmů a jeho původ sahá až do středověku. Pekl se jako slavnostní chléb, symbolizující hojnost a štěstí. Oproti běžnému chlebu se obohacoval o mléko, máslo a vejce, což byly v minulosti vzácné suroviny. Hospodyně ho často zdobily křížem na povrchu, což mělo přinést požehnání a ochranu domu.

Ingredience:

  • 310 g hladké mouky
  • 125 ml mléka
  • 60 g cukru krystal
  • 50 g změklého másla
  • 40 g rozinek máčených v rumu
  • 40 g kandované cedrátové kůry
  • 20 g drcených mandlí
  • 20 g drcených pistácií
  • 10 g medu
  • 10 g čerstvého droždí
  • 2 g soli
  • 1 ks vejce velikosti M
  • jemně nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
  • 1 vejce na potření
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • Mandle na posypání – plátky

Postup:

Do mísy dejte mouku, rozdrobené droždí, zalijte teplým mlékem, přidejte med, cukr, pomerančovou kůru, sůl, kardamom, vejce a vše promíchejte v kuchyňském robotu. Na závěr přidejte změklé máslo a vypracujte hladké nelepivé těsto.

Do hotového těsta přidejte pistácie, mandle, rozinky, kandovanou kůru a vše zapracujte do těsta. Těsto dejte kynout na teplé místo na cca 1 hodinu. Z vykynutého těsta vypracujte bochánek, dejte na plech a nechte opět kynout cca 30 minut.

Mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi, utvořte malý kříž na středu a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 10 minut, potom teplotu upravte na 160 °C a dopečte dozlatova cca 30 minut.

Při přípravě mazance se hodí mít po ruce:

Talíře SIENA - obrázek

Jidáše

Jidáše mají svůj název podle biblického Jidáše Iškariotského. Tvarem připomínají provaz, na kterém se podle legendy oběsil. Pečou se na Zelený čtvrtek a tradičně se potírají medem, což má přinést zdraví a ochranu před nemocemi.

Nachystejte si:

Na cca 24 kousků:
  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany na vaření
  • 80 g krupicového cukru
  • 25 g droždí
  • 4 g soli
  • špetka strouhaného muškátového květu
  • kůra ze 1/4 citronu
Na potření:
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

Postup:

Droždí smíchejte se lžičkou cukru, zalijte 100 ml smetany a přimíchejte lžíci mouky, nechejte vzejít kvásek. Všechny ostatní ingredience smíchejte v míse, přidejte kvásek a vypracujte v hebké nelepivé těsto. Zakryjte ho folií a nechejte zhruba hodinu kynout, až se zdvojnásobí jeho objem.

Těsto rozdělte na 24 dílků, ty tvarujte do válečků o délce 20 cm, stočte do uzlíku, který připomíná zajíčka a klaďte na plech vyložený pečicím papírem (uvedené množství vyjde na 2 plechy). Jidáše potřete vejcem rozšlehaným se 2 lžícemi vody a nechejte ještě 20 minut vykynout, troubu předehřejte na 190 stupňů. Vykynuté jidáše znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až zezlátnou a zpevní se. Med ohřejte, odstavte a vhoďte do něj máslo nakrájené na kostky, míchejte, dokud se nerozpustí. Vzniklou medovou omáčkou potřete upečené jidáše ihned po vyndání z trouby.

S receptem vám pomohou:

A víte, že máme nejkrásnější formu na velikonoční beránka