Ingredience:
Těsto: - 200 g rostlinného tuku,
- 200 g moučkového cukru,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 3 vejce,
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry,
- 250 g polohrubé mouky,
- 400 g borůvek nebo jiného ovoce;
Drobenka: - 50 g másla,
- 50 g cukru krupice,
- 70 g hrubé mouky
Tuk nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Pak ho třeme společně s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Za stálého tření přidáme postupně žloutky, citronovou kůru a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Nakonec vmícháme prosátou mouku. Těsto rozetřeme na
plech vyložený pečícím papírem. Předpečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut dorůžova. Pak koláč vyndáme z trouby, na povrch naskládáme ovoce a nasypeme drobenku, kterou připravíme z másla, hrubé mouky a cukru. Vložíme zpět do trouby a dopékáme dalších 30 minut při 180 °C. Po upečení necháme vychladnout.