Ingredience:
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 g švestkových povidel
- 1 lžíce citronové kůry
- 2 bobkové listy
- 2 celé skořice
- 10 hřebíčků
- špetka soli
- 1 lžíce cukru (dle sladkosti povidel)
- 10 dkg strouhaného perníku na zahuštění (podle potřeby)
Z másla, oleje a mouky udělejte jíšku, zalijte ji vodou (cca ½ litru) a krátce povařte. Přidejte citronovou kůru, bobkový list, skořici, hřebíček, špetku soli, cukr a vařte v hrnci cca 10 minut. Přidejte švestková povidla a vařte dalších 10 minut. Omáčka má mít polotekutou konzistenci, dle potřeby řeďte vodou. Po uvaření ji přeceďte a zahustěte strouhaným perníkem. Podle chuti přidejte cukr a ještě krátce povařte. Podávejte s uzeným masem (případně zvěřinou) a s knedlíkem.