Skořice, kakao, vanilka, pražené oříšky… Všechny tyto báječné vůně linoucí se vánočními trhy znamenají jediné: Někde tu mají trdelník! Jeho sladkému mámení lze odolat jen stěží, přesto si ho často odřekneme, protože nás odradí příliš vysoká cena. My ale už víme, jak si upéct křehké „trdlo“ doma. Až jej vyzkoušíte, nebudete chtít jiné!
Dezert starý stovky let
Poprvé si trdelník vychutnávali v tajemné Transylvánii již před několika stovkami let. Postupně se dutá kremrole z kynutého těsta dostala přes Maďarsko a Slovensko až k nám. Tradiční výroba spočívá v navinutí těsta na bukový válec a opečení nad dřevěným uhlím. Takový proces se ovšem třeba v garsonce realizuje poměrně špatně.
Proto si designéři TESCOMY, sami velcí labužníci, vzali za cíl vyvinout formu, díky níž si mohou milovníci trdelníku připravit a vychutnat svůj oblíbený dezert kdykoli a kdekoli. Forma na tradiční trdelník DELÍCIAdá moučníku správný tvar a zajistí jeho rovnoměrné propečení… Navíc připraví hned dva kousky najednou!
Domácí je lepší
Není to žádná věda. Jedná se vlastně o trochu kynutého těsta a ony kouzelné aromatické ingredience, v nichž se upečený korpus obalí. Kromě oříšků, skořice, vanilkového cukru a kakaa vyzkoušejte třeba kokos či jemně strouhaný perník… Originální recept i podrobný návod najdete přiložen v balení u forem.
Jak to funguje?
Dvě nerezové válcové formy se žáruvzdornými úchyty uložené ve stojánku umožňují snadné navinutí těsta, jeho rozválení přímo na formě, rychlé vykynutí bez deformace trdelníku i jeho rovnoměrné upečení v troubě. Značky na silikonových úchytech umožňují přesné pootáčení trdelníků pro rovnoměrné propečení ze všech stran.
Silikonové úchyty lze velmi jednoduše sundat tak, aby stažení hotového trdelníku z válcové formy nic nebránilo. Stojánek z pochromované oceli navíc slouží pro odkládání navinutých neupečených trdelníků při kynutí, snadné pootáčení forem v troubě během pečení i pro odkládání trdelníků obalených v cukru před podáváním.