K Vánocům, ale nejen k nim, neodmyslitelně patří i tradiční vánočka. Můžete ji uplést ze čtyř, šesti, nebo dokonce devíti pramenů a pak jen doufat, že se vám vaše umělecké dílo v troubě „nerozjede“. Pokud ale nemáte na experimenty dost času, jistě vám přijde vhod
šikovná keramická forma DELÍCIA.
• vánočka bude díky propracovaným detailům krásně tvarovaná• o rovnoměrné propečení se postará prvotřídní silnostěnná keramika, z níž je forma vyrobena• díky atraktivní dvoubarevné glazuře vypadá stylově, takže poslouží také jako dekorace Pokud se rozhodnete vánočku z
naší formy vyzkoušet, máme pro vás recept:
Máslová vánočka
Připravte si
• 500 g hladké mouky• 100 g cukru krupice• 100 g rozpuštěného másla• 40 g droždí• 2 žloutky• 2 dl mléka• trocha soli• rozinky• sekané mandleDo mléka s trochou cukru rozdrobte droždí a při pokojové teplotě nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku s cukrem a solí, přidejte vlažné rozpuštěné máslo, žloutky i kvásek a vypracujte hladké těsto. Na závěr do něj přisypte sekané mandle a rozinky a počkejte přibližně tři čtvrtě hodiny až hodinu, dokud nevykyne (doba kynutí závisí na teplotě v místnosti).
Keramickou formu vymažte máslem, naplňte těstem a dejte kynout další hodinu. Pečte při 160 °C asi 45 minut, ihned po upečení vánočku vyklopte a nechte vychladnout.
Podívejte se, jak se ve formě peče: