1 kg polohrubé mouky 250 g másla 200 g krupicového cukru 80 g droždí 50 g rozinek 50 g mandlí (lupínky) 4 žloutky 0,5 l mléka 1 lžička soli 1 citrón (kůra) 1 vejce na potírání
Příprava kvásku: droždí rozdrobte do mísy, přidejte špetku cukru, přilijte 1 dl teplého mléka, zaprašte malým množstvím mouky a nechte na teplém místě vykynout cca 15 minut.
Prosejte mouku s přidejte do ní sůl, vytvořte důlek do kterého přidejte cukr, rozehřáté máslo s mlékem, rozšlehané žloutky a nastrouhanou citrónovou kůru. Přidejte vykynutý kvásek a rozinky.
Těsto propracujte dohladka, až se přestane lepit na stěny mísy. Poté ho vyklopte z mísy na pomoučený vál, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 3 hodiny.
Z těsta rozválejte prameny a spleťte vánočku, kterou nechejte na plechu ještě chvíli vykynout. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte sekanými mandlemi a pečte v předehřáté troubě na 200 °C. Po 10 minutách snižte teplotu na 180 °C a pečete dalších cca 30 minut. Zda je vánočka upečená zjistíte vpíchnutím špejle do jejího středu. Špejle by neměla po vytažení lepit. Vánočku servírujte sypanou moučkovým cukrem.