info text
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptyVelikonoční beránek nasladko i naslano

Velikonoční beránek nasladko i naslano

Recepty
26. 3. 2025
Keramická forma beránek DELÍCIA - obrázek

Sladká varianta beránka 

Ingredience:

  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • lžíce citronové šťávy
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • sníh ze 4 bílků
  • 240 g polohrubé mouky

Postup:

Z krupicového cukru, vajec, žloutků, vanilkového cukru, citronové šťávy a strouhané kůry z 1 citronu připravte pěnu, do které postupně vmíchejte bílkový sníh a polohrubou mouku.

Formu vystříkejte olejem do pečicích forem DELÍCIA  nebo důkladně vymažte pokrmovým tukem a vysypte polohrubou moukou.

Těsto přelijte do formy a v troubě předehřáté na 180 °C pečte cca 45 minut.

Hotového beránka přeneste ve formě nad vhodnou podložku, otočte dnem vzhůru a vyklopte.

Dobrý tip: Pokud beránka nelze po upečení vyklopit, přikryjte formu vlhkou utěrkou a po cca 10 minutách formu z beránka sejměte.
Keramická forma beránek DELÍCIA - obrázek

Slaná varianta beránka

Nachystejte si:

  • 350 g uzeného masa
  • 200 g rohlíků
  • 50 g medvědího česneku
  • 50 g kopřiv
  • 7 vajec
  • 1 cibule
  • 1 šalotka
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička fenyklu rozdrceného v hmoždíři
  • 1 lžička najemno nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 lžička celého fenyklu
  • muškátový oříšek dle chuti
  • sůl a pepř
  • máslo na vymazání formy

Postup:

Pečivo nakrájejte na malé kousky a dejte do mísy. Na oleji orestujte cibuli a šalotku, přidejte uzené maso, lehce orestujte a dejte vychladnout. Mezitím nasekejte kopřivy a česnek na drobné kousky a přidejte k pečivu. Dále přidejte vejce, tymián, fenykl a muškátový oříšek, dochuťte solí a pepřem. Při solení buďte opatrní, protože uzené maso může být slané samo o sobě. Vychladlé maso pečlivě smíchejte s ostatními ingrediencemi. Směs vložte do máslem vymazané formy a pečte na 180 °C asi 45 minut do zezlátnutí. Po upečení vyklopte a nechejte vychladnout.