info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyVelikonoční cukroví a jiné dobroty

Velikonoční cukroví a jiné dobroty

Razítko na sušenky DELÍCIA, 6 velikonočních motivů - obrázek


Křupavé kešu sušenky

Budete potřebovat:
  • 100 g měkkého másla
  • 100 g cukru krupice
  • vanilkový extrakt dle chuti
  • 1 žloutek
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g jemně mletých kešu oříšků
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte těsto, které nechte chvíli odpočinout. Poté jej vyválejte a vykrajujte i razítkujte libovolné tvary. Pečte přibližně 10 minut na 180 stupňů Celsia.
 
Vykrajovátka velikonoční DELÍCIA, 8 ks - obrázek


Velikonoční perníčky s vůní kardamonu

Budete na ně potřebovat:
  • 400 g hladké mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 150 g másla
  • 3 lžíce tekuté melasy
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžíce skořice
  • 1/2 lžíce mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1/2 lžíce jedlé sody
  • 100 ml vody
Smíchejte rozpuštěné máslo, vodu, cukr a melasu. Přidejte prosátou mouku s kořením, sůl, sodu a zpracujte těsto, které nechte přes noc odležet v lednici. Druhý den těsto vyválejte na tenký plát, vykrajujte tvary a pokládejte na plech vyložený papírem na pečení DELÍCIA. Pečte asi 5 minut na 200 °C.
 
Zapékací mísa DELÍCIA 28 x 18 cm - obrázek


Velikonoční nádivka

Ingredience:
  • 320 g uzeného masa
  • 160 g bílého chleba bez okraje
  • 100 g listů medvědího česneku
  • 20 ml olivový olej
  • 5 vajec
  • 1 cibule
  • 1 lžička najemno nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 lžička celého koriandru
  • 1 lžička celého fenyklu
  • Muškátový oříšek dle chuti
  • Máslo na vymazání pečící formy
  • Sůl, pepř
  • Květy hluchavky, violky vonné, medvědího česneku a sedmikrásky
Postup:
Z plátků chleba odstraňte okraje, nakrájejte na menší kostky a dejte do mísy. Uzené maso nakrájejte na menší kousky a přidejte k chlebu. Česnek nasekejte na malé kousky a vsypte do mísy k ostatním surovinám. Cibuli nakrájejte nadrobno, orestujte na oleji spolu s čerstvým tymiánem a přidejte do mísy. Ke směsi přidejte vejce, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasucho praženým koriandrem s fenyklem, které jste rozdrtili v hmoždíři najemno. Všechny suroviny promíchejte a vložte do máslem vymazané pečicí formy. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu cca 30 minut. Upečenou nádivku posypejte několika květy hluchavky, violky vonné, česneku a sedmikrásky.
 


Křenovo-vaječná pomazánka

Co budete potřebovat:
  • 200 g čerstvého krémového sýru
  • 2–3 lžíce čerstvého křenu, jemně strouhaného
  • 1 vejce uvařené na tvrdo
  • lžička citronové šťávy
  • sůl dle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • semínka černého sezamu
Postup
Vejce oloupejte a najemno nastrouhejte, přidejte k němu křen, čerstvý sýr, osolte, opepřete a dolaďte citronovou šťávou.

Náš tip: Pomazánka chutná skvěle s čerstvým pečivem, ale také s topinkami!