info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se
Úvodní stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyVelikonoční krémový moučník nebo plněné cukroví? Víme jak na to!

Velikonoční krémový moučník nebo plněné cukroví? Víme jak na to!

Jahodový velikonoční věnec nebo plněné nepečené cukroví? Naučte se naše jarní dobroty plněné krémy a udělejte letos z Velikonoc gastronomickou událost
 


Jahodový velikonoční věnec

Na těsto budete potřebovat:
 
  • 250 ml vody
  • špetku soli
  • 3 lžičky cukru krystal
  • 88 g másla
  • 150 g bezlepkové mouky
  • 5 středně velkých vajec
  • 20 g mandlových lupínků na posypání
na cukrářský krém
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g cukru
  • 4 žloutky
  • 40 g kukuřičného škrobu
na šlehačkový krém
  • 170 g smetany na šlehání
  • 170 g mascarpone
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr + vanilka
na čokoládovou ganache
  • jahody
  • 70 g hořké čokolády
  • 70 g šlehačkové smetany
  • cukr moučka na posypání

Příprava cukrářského krému: Dáme vařit mléko, do kterého jsme přidali vnitřek vanilkového lusku. Mezitím vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme škrob, zalijeme vroucím mlékem, přidáme do hrnce a povaříme. Necháme vychladnout přikryté potravinovou folií a nakonec vyšleháme dohladka.

Příprava šlehačkového krému: Vyšleháme smetanu s mascarpone, vanilkou, cukrem a vanilkovým cukrem.

Příprava ganache krému: Čokoládu zalijeme horkou smetanou, necháme rozpustit a máme hotovou čokoládovou ganache.
 

Postup:

Na odpalované těsto dáme vařit vodu, máslo, cukr a sůl. Do vroucí směsi přimícháme mouku a necháme povařit, dokud se těsto neodlepuje od stěn hrnce. Do vychladlé směsi zapracujeme po jednom vejci. Na pečicí papír naneseme těsto do tvaru věnce o průměru 20 cm a posypeme ho mandlovými lupínky. Použijeme 2/3 připraveného odpalovaného těsta. Pečeme při teplotě 180 stupňů Celsia asi 24 minut a následně ještě 12 minut dopečeme při teplotě 170 stupňů Celsia. Ze zbylého těsta stejným způsobem připravíme tenší věnec stejného průměru.

Upečený silnější věnec překrojíme a spodní část naplníme cukrářským krémem. Na krém položte spodní část překrojeného tenkého věnce, naplňte ji čokoládovou ganache, nahoru naklaďte kousky jahod a přikryjte horní částí tenkého věnce. Šlehačkový krém neneste pomocí sáčku na vrch a boky tenkého věnce. Nakonec přikryjte horní částí silnějšího věnce a posypte moučkovým cukrem.
 
Kuchyňský robot PRESIDENT - Obrázek


Robot, který to udělá za vás

Aby vás z míchání krémů nebolely ruce, přijde vám vhod náš zbrusu nový robot PRESIDENT.  Nejen, že ušlehá, uhněte a promíchá libovolné těsto a krém, ale bravurně zvládá i funkci struhadla, mlýnku na maso či vyrábět masové rolky.
 

Recept na velikonoční plněné cukroví (cca 60 ks)

Plněná část:
  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g moučkového cukru
  • 1 vaječný bílek
  • 1 lžíce tmavého rumu
Ingredience smíchejte, uhněťte těsto, nechte v ledničce vychladit a poté pomocí formičky a tvořítka připravte duté cukroví.
 
Formičky na plněné cukroví DELÍCIA, 3 velikonoční tvary - Obrázek

Krémová náplň tradiční:
  • 200 g másla
  • 1 vanilkový cukr (13 g)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžíce rumu
Máslo vyšlehejte s vanilkovým cukrem. V horké vodní lázni šlehejte vejce s krystalovým cukrem do zhoustnutí, pak odstavte ze sporáku a šlehejte až do vychladnutí. Oba polotovary zlehka smíchejte a přidávejte rum. Podle chuti přidejte hrstku mletých ořechů nebo drcených piškotů. Cukroví plňte připraveným krémem pomocí lžičky.

Tip: Do špičky cukroví dejte před plněním krémem trochu rybízové marmelády.

Krémová náplň s pudinkem:
  • 125 g másla
  • 100 g cukru
  • vanilkový puding připravený z 250 ml mléka a 100 g cukru
  • 2-3 lžíce tmavého rumu
Máslo utřete s cukrem a poté zlehka vmíchejte vychladlý puding a rum. Cukroví plňte pomocí zdobičky. Kolečka (linecké těsto): 140 g hladké mouky, 100 g másla, 40 g moučkového cukru, 1 žloutek. Vypracujte hladké těsto, zabalte je do potravinové fólie a dejte na hodinu uležet do ledničky. Poté z těsta vyválejte plát vysoký cca 3 mm, ze kterého vykrojte kolečka. Pečte v troubě do růžova, vychladlými kolečky uzavřete naplněné cukroví.