Na těsto:
- 600 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 200 g teplého medu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžičku jedlé sody nebo 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 120 g změklého másla
- 2 vejce
- 2 lžičky perníkového koření
Na polevu:
- 1 bílek
- 170 – 200 g moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- potravinářské barvivo
Postup:
Těsto: Všechny ingredience smíchejte a vypracujte tuhé těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 24 hodin odpočinout v lednici. Troubu předehřejte na
160 ˚C. Odpočinuté těsto vyválejte a
vykrajujte oblíbené tvary. Pečte na pečicím papíru dozlatova
cca 12 minut. Ještě teplé perníčky
potřete rozšlehaným vejcem.
Poleva: Nejprve prosejte cukr přes jemné síto. Vymíchejte bílek s cukrem a citronovou šťávou metličkou nebo
ručním mixérem na nejnižší stupeň do bílé husté pěny. Měla by vzniknout hmota, která na metlách drží a nestéká z nich. Do hotové polevy přidejte potravinářské barvivo a případně řeďte citronovou šťávou na požadovanou konzistenci.