Křupavé kešu sušenky
Ingredience:- 100 g měkkého másla
- 100 g cukru krupice
- vanilkový extrakt dle chuti
- 1 žloutek
- 150 g hladké mouky
- 50 g jemně mletých kešu oříšků
Postup:Všechny suroviny smíchejte a vypracujte těsto, které nechte chvíli odpočinout. Poté jej vyválejte a
vykrajujte i razítkujte libovolné tvary. Pečte přibližně 10 minut na 180 °C.
Velikonoční perníčky s vůní kardamonu
Ingredience:- 400 g hladké mouky
- 200 g třtinového cukru
- 150 g másla
- 3 lžíce tekuté melasy
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1 lžíce skořice
- 1/2 lžíce mletého hřebíčku
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1/2 lžíce jedlé sody
- 100 ml vody
Postup:Smíchejte rozpuštěné máslo, vodu, cukr a melasu. Přidejte prosátou mouku s kořením, sůl, sodu a zpracujte těsto, které nechte přes noc odležet v lednici. Druhý den těsto vyválejte na tenký plát,
vykrajujte tvary a pokládejte na plech vyložený
papírem na pečení DELÍCIA. Pečte asi 5 minut na 200 °C.
Ingredience:- 310 g hladké mouky
- 125 ml mléka
- 60 g cukru krystal
- 50 g změklého másla
- 40 g rozinek máčených v rumu
- 40 g kandované cedrátové kůry
- 20 g drcených mandlí
- 20 g drcených pistácií
- 10 g medu
- 10 g čerstvého droždí
- 2 g soli
- 1 ks vejce velikosti M
- jemně nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
- 1 vejce na potření
- ½ lžičky mletého kardamomu
- mandle na posypání – plátky
Postup:Do mísy dejte mouku, rozdrobené droždí, zalijte teplým mlékem, přidejte med, cukr, pomerančovou kůru, sůl, kardamom, vejce a vše promíchejte v kuchyňském robotu. Na závěr přidejte změklé máslo a vypracujte hladké nelepivé těsto.
Do hotového těsta přidejte pistácie, mandle, rozinky, kandovanou kůru a vše zapracujte do těsta. Těsto dejte kynout na teplé místo na cca 1 hodinu. Z vykynutého těsta vypracujte bochánek, dejte na plech a nechte opět kynout cca 30 minut.
Mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi, utvořte malý kříž na středu a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 10 minut, potom teplotu upravte na 160 °C a dopečte dozlatova cca 30 minut.
Ingredience:
- 320 g uzeného masa
- 160 g bílého chleba bez okraje
- 100 g listů medvědího česneku
- 20 ml olivový olej
- 5 vajec
- 1 cibule
- 1 lžička najemno nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lžička celého koriandru
- 1 lžička celého fenyklu
- Muškátový oříšek dle chuti
- Máslo na vymazání pečící formy
- Sůl, pepř
- Květy hluchavky, violky vonné, medvědího česneku a sedmikrásky
Postup:
Z plátků chleba odstraňte okraje, nakrájejte na menší kostky a dejte do
mísy. Uzené maso nakrájejte na menší kousky a přidejte k chlebu. Česnek nasekejte na malé kousky a vsypte do mísy k ostatním surovinám. Cibuli nakrájejte nadrobno, orestujte na oleji spolu s čerstvým tymiánem a přidejte do mísy. Ke směsi přidejte vejce, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasucho praženým koriandrem s fenyklem, které jste rozdrtili v
hmoždíři najemno. Všechny suroviny promíchejte a vložte do máslem vymazané pečicí formy. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu cca 30 minut. Upečenou nádivku posypejte několika květy hluchavky, violky vonné, česneku a sedmikrásky.
NÁŠ TIP: Zapékací mísy DELÍCIA jsou skvělé pro pečení, zapékání, servírování i skladování pokrmů!