Ingredience:
- 500 g vepřové kýty
- 80 g slaniny
- 120 g sušených švestek
- sůl, mletý zázvor, šalvěj
- kukuřičná krupice (instantní polenta)
- 100 g brusinkového kompotu
- 30 g másla, olej
Kýtu nakrájíme na kousky, promneme je se solí, trochou mletého zázvoru a olejem. Pokud máme příliš tvrdé švestky, na chvilku je namočíme do teplé vody, aby změkly. Slaninu nakrájíme tak, aby šla zabalit spolu s lístkem šalvěje do kousku masa. Na jehlici střídavě napichujeme plněné maso a měkké švestky. Na závěr celý špíz obalíme v kukuřičné krupici. Pečeme zvolna na oleji. Zbylé švestky nakrájíme nadrobno a svaříme je v
rendlíku s brusinkovým kompotem, trochou másla a posekanou šalvějí. Ovocnou omáčkou podléváme jehly při pečení. Špízy podáváme se šťouchanými bramborami a naklíčenou čočkou.
Budou se vám hodit: