Ingredience na cca 8 ks:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 50 ml ledové vody
- špetka soli
Náplň:- 4-5 brambor více barev
- 2 menší cukety
- 250 g mascarpone
- 100 g bylinkového pesta
- 1 vejce
- sůl a pepř
Postup:Nejprve připravte křehký korpus z mouky, másla, ledové vody a špetky soli. Suroviny zpracujte v bochánek těsta a nechte zabalené v potravinové fólii v lednici nejlépe do druhého dne. Pak těsto rozválejte na plát silný kolem půl centimetru, měl by být o něco větší než forma. Těsto vtlačte do tukem vymazané formy až ke krajům a zbytky těsta, které přečnívají, odřízněte. Formu dejte na hodinu do lednice. Po vytažení z lednice dno korpusu propíchejte vidličkou, vložte pečicí papír, vysypte fazolemi, aby se těsto zatížilo, a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 10 minut. Po vytažení z trouby odstraňte pečicí papír s fazolemi a předpečený korpus potřete rozšlehaným vajíčkem. Před dalším plněním nechte korpus vychladnout.
Na náplň nakrájejte brambory a cukety na dlouhé plátky (doporučujeme zelené i žluté cukety, žluté i modré brambory, koláč tak získá hezké, zajímavé barvy). Plátky dejte stranou na papírový ubrousek. Smíchejte mascarpone, bylinkové pesto, vejce, přidejte sůl a pepř a směs dejte na vychladlý korpus. Z nakrájené zeleniny vytvořte spirálu uvnitř korpusu. Zeleninu potřete olejem, posypte tymiánem a ještě je případně dle potřeby osolte a opepřete. Pečte v troubě při 180 °C přibližně 1 hodinu.