Ingredience:
- 1,5 kg uzených vepřových kostí,
- 4 nožky domácí klobásky,
- 100 g slaniny,
- 100 g sušených hub,
- 1 hlávka bílého zelí,
- 2 velké cibule,
- 6 větších moučných brambor,
- 2 lžíce sádla,
- 5 bobkových listů,
- 5 kuliček nového koření,
- 8 kuliček pepře,
- kmín,
- 2 lžíce hladké mouky,
- 250 ml smetany,
- 250 ml zakysané smetany,
- 2 lžíce cukru,
- sůl, pepř
Kosti uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením. Sušené houby namočíme do vody den předem. V
hrnci na sádle opečeme pokrájenou cibuli, scezené houby, obrané maso z kostí a klobásy se slaninou. Oloupané brambory pokrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Zelí pokrájíme, spaříme horkou vodou a přidáme k cibulovo masovému základu. Dochutíme kmínem, octem, cukrem a solí, přidáme brambory včetně vody, zcezenou vodu z hub a vaříme asi 20 minut. Do smetany zamícháme hladkou mouku a zavaříme do polévky. Dochutíme podle potřeby polévkovým kořením a solí.
Budou se vám hodit: