info text
  • Přihlaste se
  • Přihlaste se

Zelňačka

ReceptyPolévky
20. 10. 2021
Zelňačka

Ingredience:

  • 1,5 kg uzených vepřových kostí,
  • 4 nožky domácí klobásky,
  • 100 g slaniny,
  • 100 g sušených hub,
  • 1 hlávka bílého zelí,
  • 2 velké cibule,
  • 6 větších moučných brambor,
  • 2 lžíce sádla,
  • 5 bobkových listů,
  • 5 kuliček nového koření,
  • 8 kuliček pepře,
  • kmín,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 250 ml smetany,
  • 250 ml zakysané smetany,
  • 2 lžíce cukru,
  • sůl, pepř
Kosti uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením. Sušené houby namočíme do vody den předem. V hrnci na sádle opečeme pokrájenou cibuli, scezené houby, obrané maso z kostí a klobásy se slaninou. Oloupané brambory pokrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Zelí pokrájíme, spaříme horkou vodou a přidáme k cibulovo masovému základu. Dochutíme kmínem, octem, cukrem a solí, přidáme brambory včetně vody, zcezenou vodu z hub a vaříme asi 20 minut. Do smetany zamícháme hladkou mouku a zavaříme do polévky. Dochutíme podle potřeby polévkovým kořením a solí.
 

Budou se vám hodit: