Trnky se letos, alespoň u nás na Moravě, urodily opravdu ve velkém. Jestli už tedy klasický kynutý koláč se švestkami a drobenkou nemůžete ani vidět, zkuste francouzský moučník, který nám do soutěže o NEJ ovocný koláč poslala Alena Chramostová a jež obsadil skvělé druhé místo.
Flaugnarde je variantou moučníku clafoutis, tedy slavného třešňového koláče, který pochází z kraje Limousin, ze samého centra Francie. Příjemně vás překvapí svojí vláčnou konzistencí, která se lehce blíží pudinku. Těsto se podobá tomu na palačinky a na rozdíl od bublaniny se zde dává ovoce do pečicí mísy jako první. Oproti bublanině jsou flaugnarde i clafoutis jemnější a lákavější. Vyzkušejte ho s těmi nejsladšími a nejzralejšími švestkami, které seženete, a vychutnávejte jej s vychlazeným růžovým vínem.
Budete potřebovat:
Ingredience pro koláčovou formu o průměru 28 cm (těsto je řídké, proto nedoporučujeme formu rozkládací):
- 500 g švestek (vypeckované, přepůlené)
- 115 g špaldové mouky (typ 630) (lze použít klasickou hladkou)
- špetka soli
- 60 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 290 ml mléka
- 40 g tuku (Hera máslová) + tuk na vymazání formy
- strouhaný kokos na vysypání formy (nebo hrubá mouka)
- 1 polévková lžíce třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
Postup
Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Koláčovou formu si vymažeme tukem a vysypeme strouhaným kokosem a rovnoměrně do ní rozmístíme švestky. V jedné míse si smícháme prosetou mouku a sůl a přidáme cukr. V další míse vyšleháme vejce s mlékem, povoleným tukem a skořicí a přimícháme k mouce. Výsledná konzistence těsta by se měla podobat husté smetaně. Směsí zalijeme ovoce v zapékací nádobě a pečte pomalu cca 40 minut, dokud není koláč nadýchaný a zlatavý. Servírovat můžeme se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.